Davranış Bozuklukları
Davranış bozuklukları, çocuklar ve ergenlerdeki bir grup ciddi duygusal ve davranışsal problemden herhangi birini ifade eder.
Davranış bozuklukları yetişkinlikte teşhis edilebilir, ancak semptomlar en yaygın olarak 16 yaşında başlar. Davranış bozukluğu olan bazı çocuklar, yetişkinlerle antisosyal kişilik bozukluğu olarak bilinen benzer bir durum geliştirmeye devam eder.
Davranış Bozuklukları Semptomlar
Davranış bozuklukları belirtileri genellikle dört kategoriye ayrılır:
- İnsanlara ve hayvanlara karşı saldırgan davranış. Bu, zorbalık, tehdit, fiziksel şiddet, silah kullanımı, insanlara veya hayvanlara fiziksel zulüm ve birini cinsel eylemde bulunmaya zorlamayı içerir.
- Yangın çıkarmak ve mülkiyeti kasıtlı olarak yok etmek dâhil olmak üzere mülke zarar verme.
- Yalan söylemek, çalmak amacıyla başkasının malına girmek ve hırsızlık dâhil olmak üzere aldatma veya hırsızlık.
- Aile kurallarını çiğnemek, evden kaçmak ve 13 yaşından önce sık sık okulu atlamak da dâhil olmak üzere ciddi kural ihlalleri.
Davranış bozukluğu teşhisi için, bu davranışlardan en az üçünün son bir yıl içinde gerçekleşmiş olması ve en az birinin son altı ay içinde gerçekleşmiş olması gerekir. Gösterilen semptomların sayısı ve yapılan yaralanma veya hasarın derecesi, bunun hafif, orta veya şiddetli davranış bozukluğu olup olmadığını belirler.
Davranış Bozuklukları Nedenleri
Nedeni net olmasa da, birçok olası faktör çocuğu davranış bozukluğu geliştirme riskine sokabilir. Bunlar çocuk istismarı, dürtüsel davranışlar, düşük akademik başarı, kötü ebeveynleri gözetiminde, duygusuz ya duygusuz ebeveyn tutumu, antisosyal anne veya akranlarını içerir
Davranış Bozuklukları Tedavisi
Doğru bakım ve yerinde iyi bir destek sistemi ile davranış bozuklukları yönetilebilir. Teşhis ne kadar erken olursa tedavi o kadar başarılı olur. Tedavi, çocuğun daha sağlıklı ve daha kabul edilebilir düşünme ve davranış biçimlerini öğrenmesine yardımcı olmak için genellikle uzun süreli psikoterapi ve davranış terapisidir.
Bazı durumlarda, ilaç hem davranış bozukluğunu hem de teşhis edilebilecek herhangi bir eşzamanlı durumu tedavi etmek için kullanılabilir. Ek olarak, daha kısa süreli ebeveyn yönetimi eğitimi, ailenin sorunu anlamasına, çocuğa yanıt vermenin yeni yollarını öğrenmesine ve çocuk-ebeveyn ilişkisini yeniden kurmasına yardımcı olabilir.