Dikkat Eksikliği & Hiperaktivite
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Nedir?
DEHB, çocukluk çağının en yaygın nörogelişimsel bozukluklarından biridir. Genellikle çocuklukta teşhis edilir ve sıklıkla yetişkinliğe kadar sürer. DEHB olan çocuklar dikkatlerini toplamakta, dürtüsel davranışlarını kontrol etmekte (sonucunun ne olacağını düşünmeden hareket edebilirler) zorlanabilirler.
Belirtileri
Çocukların zaman zaman odaklanma ve davranış sorunları yaşaması normaldir. Çocuk büyüsede semptomlar devam edebilir, şiddetli olabilir ve bu durum okulda, evde veya arkadaşlarla iletişimde zorluklara neden olabilir.
DEHB olan bir çocuklarda şunlar gözlemlenebilir:
- Çok hayal kurmak
- Bir şeyleri çokça unutmak ya da kaybetmek
- Kıpır kıpır
- Çok konuşmak
- Dikkatsiz hatalar yapmak veya gereksiz riskler almak
- Başkalarıyla geçinmekte zorluk çekmek
DEHB’nin nedenleri
DEHB’nin nedenleri ve risk faktörleri bilinmemektedir, ancak güncel araştırmalar genetiğin önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Son araştırmalar, genetik faktörleri DEHB ile ilişkilendirmektedir.
Genetiğe ek olarak, bilim adamları aşağıdakiler de dâhil olmak üzere diğer olası nedenleri ve risk faktörlerini araştırıyorlar:
- Beyin hasarı
- Hamilelik sırasında veya genç yaşta çevresel risklere maruz kalma
- Hamilelikte alkol ve tütün kullanımı
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
Araştırmalar, DEHB’nin çok fazla şeker yemekten, çok fazla televizyon izlemekten, yoksulluk ya da aile kaosu gibi sosyal ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı yönündeki popüler görüşleri desteklemiyor. Tabii ki, bunlar da dâhil olmak üzere pek çok şey, özellikle belirli kişilerde semptomları daha da kötüleştirebilir. Ancak kanıtlar, bunların DEHB’nin ana nedenleri olduğu sonucuna varacak kadar güçlü değiller.