Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu
Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB), oyun alanına tırmanmak, topları yakalamak, el yazısı görevlerini tamamlamak veya giyinmek için gerekli olanlar gibi hareketleri koordine etmede önemli zorluk gösteren çocukları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Sonuç olarak, bu hareket güçlükleri, bir çocuğun günlük görevleri yerine getirme becerisini zayıflatır ve akademik başarıyı etkiler.
Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğunun (GKB) ortak özellikleri nelerdir?
- Benzer yaştaki arkadaşlarına kıyasla hareketlerinde beceriksiz veya beceriksiz görünür (örn. beceriksizce koşmak veya beceriksizce makas tutmak).
- Zayıf vücut farkındalığı: Kendileri ve nesneler arasındaki mesafeyi belirlemede güçlük ve dolayısıyla nesnelere çarpma veya bir şeyleri devirme ve bunu fark etmeden diğer insanların kişisel alanlarını işgal etme.
- Kaba motor (fiziksel) becerilerin (örn. koşma, zıplama, zıplama, top yakalama, tırmanma), ince motor becerilerin (örn. el yazısı, düğme ilikleme, boncuk geçirme, ayakkabı bağcığı bağlama) veya her ikisini birden geliştirmede zorluk veya gecikme.
- Motor yetenekler ve diğer alanlardaki yetenekler arasında bir tutarsızlık gösterebilir. Örneğin, zihinsel ve dil becerileri oldukça güçlü olurken motor beceriler gecikebilir.
- Hareket planlama zorlukları: Bir görevi tamamlamak için fiziksel hareketleri kontrollü bir sıra halinde planlamada zorluk veya nasıl yapılacağı gösterilmesine veya anlatılmasına rağmen sıradaki bir sonraki hareketi hatırlamada zorluk.
- Sürekli yer değişikliği gerektiren aktivitelerde zorluk (örn. beyzbol, tenis).
- Vücudun her iki tarafının koordineli kullanımını gerektiren aktivitelerde zorluk (örn. makasla kesme, koşma, sopa sallama).
- Azalmış denge ve postüral kontrol (örn. yüksekten atlarken veya giyinirken ayakta dururken dengesizlik).
- Okul sırasını, okul çantasını, ödevini ve hatta bir sayfadaki alanı düzenlemekte güçlük çekerler.
Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) olan çocuğun sıklıkla (ancak her zaman değil) yaşadığı yaygın zorluklar:
- Fiziksel aktiviteye karşı ilgi/motivasyon eksikliği yaşayabilir veya zor buldukları ya da başarısız oldukları aktivitelere katılmakta zorlanabilirler.
- Başarısızlık korkusu veya tekrarlanan başarısızlık deneyimi nedeniyle akranlarıyla sosyalleşmekten kaçınabilir veya fiziksel oyunlara (örneğin oyun alanında) akranları tarafından dahil edilmeyebilir.
- Kolayca dikkatleri dağılır
- Benliklerine olan saygıları azalır
- Kendilerinden daha küçük çocuklarla becerileri benzer düzeyde olduğundan ve onlarla oynarken daha güvenli hissettiklerinden, daha çok bu çocuklarla zaman geçirirler.
- Motor aktiviteler sunulduğunda ‘bu çok zor’ veya ‘yapamam’ şeklinde şikayet edebilir.
- Değişiklikler, planlama ve yeni öğrenme gerektiren yeni durumlar/görevler sunduğundan, görevlerin nasıl ve ne zaman yapılacağı konusundaki değişikliklere dirençli olabilir.
Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) olan çocuğu (okul öncesi, okul ve/veya evde) destekleyen yönetim stratejileri:
- Faaliyetleri basitleştirerek başarılı olmak için fırsatlar sağlayın.
- Yeni becerileri adım adım öğretin ve öğretim sırasında ortamı mümkün olduğunca öngörülebilir tutun.
- Basit bir dil ve yönergeler kullanın.
- Sözlü olduğu kadar görsel ipuçları da kullanın.
- Görevleri tamamlamak için fazladan zaman tanımlayın.
- Çocuğun güçlü yanlarını fark edin ve pekiştirin.
- Tüm görev performansı ve tamamlanması için gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleyin.
- Hedefiniz rekabet değil, katılım olsun.